Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mit is rejt Erő szavunk?

2011.01.27

E r ő


Mi is az erő?
Milyen ember az erős? Mia különbség férfi és női erő között?
Mi a közös a erő és az erény szavak között?
Aki erős az erényes is ,vagy az erényes inkább már női minőség erejéhez köthető? Valószínűleg igen . A férfi becsületes az asszony (ég és a ház királynője a sumérból levezetve asszan) erényes. Ezek szerint kell lennie valamilyen erkölcsi tartásának is annak aki erős.
Szavaink összefüggések láncolata és a szó mágia- vagyis az erő bölcs alkalmazása.
És még sorolhatnám a kérdések sokaságát engem ugyanis lenyűgözött az erő miben léte szavaink összetettsége,mélysége.
Egyáltalán tudjuk, hogy mit is beszélünk ? Én néha elgondolkodom rajta.

Nos az ERŐ egy ér-(er) dekes szavunk ,mert ami ered az kerek,azaz kör alakú 2D –ben és 3D –ben gömb, de a lényege , hogy elindul és megtesz egy folyamatot/fejlődést , majd visszatér önmagába,önmagához. Minden formát magába foglal.

Az erő dinamikus mozgás, ok okozat néha cselekvő nem cselekvés.
Sok részre bontható, de végül mégis csak Egyről beszélünk.
Az erő= energia=fény=rezgés. Isten=egy=AZ=IZ
Az ER gyök valaminek a kezdetére,ősére utal - arra amiből lett, kerekedet , eredt; de mi is eredt? Az ERŐ ami egy.

Egy kis kerekítés, eredítés a szavakkal:

Er – erő - erős – eres - erősd – eresd – erdő - veres –keres-ereszt –kerek – erek - berek - terek
Erődítmény= erőd =vár
Eredet-kezdet -Ősiség
Ér –Érés- Érd-térd
Ér-folyam=áramlás,patak.
Végtelenségig lehetne sorolni.

Mind olyan szavak aminek van kezdete vége és folytonos és fejlődésre utal , de kerek egész is egyben. Ezek a szavak , hogy kör - ker – kér – kar - kir mind a ugyan azon tulajdonságra vezethető vissza a kerekségre.
Meséinkben is kerek erdő van feltűntetve az erdő mindig kerek,azaz ered.
A ősi magyar vár kerek vagy más geometriai formát alkotó, de nem kocka vagy téglalap –nem is illeszkedne az elnevezéséhez.
Templomaink régen úgy szintén kört formáztak.
Van izom erő , van lélek erő, élet erő ami azt jelenti,hogy erő nem csak az izmokban van.

Térjünk ki egy kicsit a fizikai erőre , mert a harcművészetek rendszerei is arra épülnek például a Ji-Ching,Chi-kung=qigong,Thai Chi, aikido , hogy az élet erőt növeljék a test fejlesztésével . A gyakorlatok álltak nő a lélek, szellem és a fizikai test ereje is.
Az erő kínaiul chi vagy inkább qi és gong ami két különböző erő minőség eleve. A japánok az erőt ki –nek hívják - ami úgy szintén izgalmas , mert a magyarban saját magunk meghatározására szoktuk mondani - Vagyok a-ki vagyok.
Ki vagyok. Ki vagyok? A KI szavunk az erő forrására utal arra , hogy mi magunk is erő vagyunk annak egy változata ,azaz Isten.
Az erő köthető még a hithez ami egy ősbizalom , ami erőt ad ahhoz, hogy mindig fel tudjunk állni a megpróbáltatásokból és tovább tudjunk haladni és meg is érkeztünk a lélek és szellem erejéhez.
A lélek és szellem ereje az ami átható és kisugárzó amit más szóval karizmának (rendkívüli képesség ami egy természetfeletti adomány) vagy karizmatikusnak is szoktunk mondani.

Olyan ember aki a lelkén, szellemiségén keresztül hatni tudó. A lélek ereje a tudatosságában lakozik. A tudatosság pedig tudás vagyis inkább bölcsesség ami egy összetett dolog , mert van benne elméleti gyakorlati és tapasztalt, megélt tudás. A tudás hatalom és felelősség. Felelősség a tetteidért és másokért is. Felelősség –felerősödés-megerősödés.

A vezető (király, vezér,) azért képes vezetni, mert képes a rá háruló terhet, felelősséget cipelni és az emberektől kapott figyelem energiát működtetni egyszerre – adni és kapni, áramoltatni magán keresztül az energiát különböző élethelyzeteket megoldani;döntést hozni.

Az előbbi eszme futtatás szeretném még folytatni ;miszerint az erő=energia=fény=rezgés és az

ERŐS= az erő őse = az erő kezdete=az egy kezdete=SZER=Isten =EGY.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.