Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.07.03

Bhután-i viselet

1989-ben a Tshogdu vagy Nemzetgyűlés, bejelentette, hogy a bhutáni állampolgároknak  viselniük kell  a megfelelő nemzeti ruhát az összes nyilvános helyen. A férfiak a hagyományos talárt ,a nők úgynevezett Kira-t.200px-bhutanese_women_at_festival_wearing_kira_and_tego.jpg

 

Női ruha 

A hagyományos ruha nőknek áll a Kira, Kera, Koma, Wonju, toego, és a szoknya. A Kira egy nagy darab szőtt szövet és hozzá  blúz, vagy Wonju, és egy pamut szoknya.  Alsószoknya =gutsum.

 

 

 

Férfi ruha 

bhutan-gho-dess.jpg   A férfiak  ruhát hordanak, amely  egészen a lábujjakig ér. Ez felett viseltekegy egyszerű  inget aminek a neve toego (nem tévesztendő össze a női toego).

   A legtöbb bhutáni férfi hord tőrt magánál.

 

 

 

 

 

 

A kabne egy hosszú sál, amikor  hivatba és  templomba mennek. 

Hétköznapi emberek  fehér kabne-t viselnek. 0a1-ladies-of-bhutanese-royal-family-before-coronation.jpg

Magas rangú tisztviselők  pirosat viselnek, amit csak  a király adhat. A miniszterek viselni egy narancssárga kabne, és az a király és  a vallási szervezet vezetői, sáfrány színűt hordanak. .

A nők  rachu-t viselnek a vállon, bár itt nincs különbség a színek között . A hivatalos alkalmakkor,  a férfiaknak szükséges a hagyományos csizmát = dalham, a térdig érő  ruhát viselniük ,ami hímzett díszítésű.

 

Magas rangú tisztviselők, akik  piros sálat és kardot  ( PATA )viselnek a jobb csípőn. .bhutan-dress.jpg

  A Doya férfi  dél-nyugati Bhutánban egy  ugynevezett pakhi nevű ruhát visel,ami egy egyszerű csomagolt, ujjatlan, térdig érő ruha öves  derekkal. A nők  hasonló ruhát viselnek, amely  boka hosszúságú.

 Északkeleti részen Merak és Sakteng közelében, a férfiak  vastag dzsekije jak gyapjúból  készül.. Az alsó ruházat bőr nadrág övvel, amely felett vastag gyapjú nadrágot = kango  viselnek . A nők hasonlóan, kivéve, hogy  ujjatlan tunikát = shinkha viselnek, amely  a térdigér és  övvel rögzítik.

A bhutánban letelepedett tibetiek a hagyományos ruhájukat viselik.

Forrás :internet ,wikipédia és más honlapok anyaga.