Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.01.02

TÁNC-OK/TAN-OK

Tán/c/ok:

 

 

 

Hivatalos megfogalmazásban a  tánc egy művészeti ág, amely a test által  fejez ki érzelmeket, jelenít meg társadalmi kapcsolatokat, valamint  spirituális tartalommal is bír.

 

A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszköze is, de a szót állatok vonatkozásában is használják (pl. méhtánc és remegőtánc a méheknél, vagy párzási tánc). Táncelemeket tartalmaznak a sportok és a harcművészetek is.Maga  harcművészet is egy tánc.
A tánc célja :

       - Szakrális, riutuális,SZER(Szertánc)

     -Társasági táncok / közösségi és közösség számára előadott (néptánc)

 

     - Mára nagyobb arányban  már csak a tánc ünnepélyes, versenyszerű

         vagy akár erotikus mivolta maradt meg a nyugati és fejlett társadalmakban.

A táncmozdulatok lehetnek közvetlen tartalom nélküliek (balett, vagy más európai táncokban), de bírhatnak jelnyelvi vagy szimbolikus,spirituális, szakrális jelentéssel, mint a néptáncokban és számos

ázsiai táncban. A tánc kifejezhet gondolatokat, érzelmeket, elmondhat egy történetet is(az afrikai táncok értelmező jellegűek).

 

A táncok létrehozásának művészete a koreográfia.

Nézzük magát a tánc szót , ha szétbonjuk, akkot TÁN-C-OK=TAN-OK azaz a tudás oka;amiért létrejött- a tudás eredője.

Mindez besűrítve zenével ( hanggal,rezgéssel) 3D-be.

Kéz és láb, test tartások, mozdulatok jelentése több síkon vizsgálható;szakrális térgeometriai,formai,energetikai,spirituális,analógikus,asztrológiai színten.

 

A tánc  a tudás eredetét /eredőjét foglalja össsze, sűrűsíti be; elemek, motívumok által a fizikai testet felhasználva.A mozdulatsor által feltárja az Isten /Mindenség titkát.

 

Mindehez hozzátartozik a népviselet-annak díszítő elemei-és a zene(dallam,hangzás,hanghatás) rezgés száma, módja -ez által sokkal gyorsabban és hatékonyabban kapcsolja be az embereket az energetikai áramlásba.

 

Tánc=Jóga és meditáció (Jóga =Törvény=Iga=REND=Rendszer)